Friday 23 May 2014

Mee Bandung Muar Original


As per promise...

Resepi Mee Bandung Muar


One of my fav food...

Maklum ai org Johor kan... so walau Dok Segamat my parents org Muar & My hubby Muarean... so ber Mee bandung lah kita

Almost semua jenama dah try... But This Maharani Brand memang sgt kena dgn tekak Jawaku 

So here is my Resepi.. 
My verdict : memang xpernah mengecewakan tekak saya & cik somi...


Bahan-Bahan
Pes Mee Bandung MAHARANI
Daging Lembu Di rebus dlm 250 gm
(Jgn di buang air rebusan Daging)
Udang - 200 gm
Sotong - 200 gm
Fish Ball - 1 packet
Lobak - suku batang
Sayur Sawi - Di Celur asing
Telur - 5 biji saiz sederhana or C

Cara Membuatnya

1.  Tumis Perencah Mee Bandung Maharani
2.  Masukkan 7 Gelas air rebusan daging
3. Setelah Mendidih, masukkan Udang, fishball, Lobak Merah dan Sotong
4. Tutup api Dapur
5. Pecahkan telur satu persatu dan jangan di kacau (biarkan shj sehingga waktu utk di hidangkan)

Tips : Utk telur tidak pecah, masak kuah mee bandung di dalam Kuali dan bukannya periuk.

Selamat Mencuba !!!


Iklan Penaja :
Jom dapatkan rendah sedia guna @ ready-made for Ramadhan yg menjelang tiba...

yg pasti Home made based, Halal & bermutu tinggi

Utk Tempahan Hubungi 
Nora 013-981 6675


Luv,




No comments:

Post a Comment